Objecten & installaties | BOUWSELS

Tekst van Natuurlijk Werk voor jubileumuitgave 70-jarig bestaan KunstenaarsCentrumBergen

In het kunstjargon noemt men het objecten en installaties, wij noemen onze kunstwerken liever bouwsels. Het handwerk is herkenbaar en zichtbaar. We beperken ons tot oertechnieken zoals stapelen en vlechten en verder zijn snoeischaar en handzaag ons enige gereedschap. Ons materiaal vinden we in de natuur. Na het verkennen van de omgeving bepalen we onze werkplek, met welke materialen we gaan werken en het bouwsel dat we gaan maken. Dat gebeurt intuïtief. Na een korte inventarisatie is het in grote lijnen meestal wel duidelijk wat we gaan doen. We hebben wel geleerd flexibel te blijven; soms is het plan niet altijd uitvoerbaar zoals we ons hadden voorgesteld. Niettemin vinden we het de moeite waard om het uit te proberen, de uitdaging aan te gaan en te kijken hoe ver we kunnen komen. Inmiddels hebben we ook ontdekt dat ieder over specifieke eigenschappen en vaardigheden beschikt. Waarschijnlijk is dat ook het succes van onze samenwerking. Terwijl de een de constructie bewaakt kan de ander zich concentreren op vorm en detail. Hierdoor zijn we inmiddels in staat om in korte tijd tot gewenst resultaat te komen.

In 2002 ontmoeten we elkaar in het voormalig grafisch atelier in Enschede. In het kader van het experimenteren met grafische technieken ontdekken we onze gezamenlijke behoefte te improviseren en op zoek te gaan naar het oergevoel. Eind 2003 besluiten we op een wekelijkse werkdag bouwsels in de natuur te gaan maken. De volgende jaren besteden we vooral aan het vastleggen van structuren, vormen en kleuren in de natuur. Na elke werkdag bestuderen we grondig en verrast de foto’s van onze vondsten, variërend van zwammen tot zandlagen, van boombast tot bloemstamper. Jaar in jaar uit vergroten we ons territorium en kammen we elk heideveld en stroomgebied uit. Tussendoor maken we al struinende bouwsels van materialen die ons aanspreken. Insecten, vogels en ander gedierte voelen zich meteen thuis in onze bouwwerken, maar wat vinden mensen ervan? Vanaf 2004 doen we ook mee aan kunstroutes en exposities met cocons en wollen ragwerk. Vooral de SchoK is een van onze favoriete kunstmanifestaties. We leren de omgeving en kunstenaars van Schoorl, Groet en Camperduin steeds beter kennen waardoor we ons daar steeds meer thuis voelen .

De relatie tussen Natuurlijk Werk en KCB begint in 2014. Het KCB vraagt of wij zin hebben mee te doen met de tentoonstelling Architectuur. Dat lijkt ons een goed plan want in en rondom een bebouwde omgeving krijgen onze bouwsels andere verhoudingen. Gebouwen en wanden geven weerbarstige, natuurlijke vormen en materialen een andere betekenis. De takkenknopen in de Melkfabriek van Emmen (2008) en in de binnentuin van Rijksmuseum Twenthe (2010) nemen monumentale proporties aan. Subtiel vlechtwerk van twijgen krijgt binnen ineens een extra dimensie door de schaduw tegen een witte wand. In dat jaar worden we ook gevraagd deel te nemen aan de Kunst10daagse Bergen. De wilgentenen objecten die tijdens SchoK verscholen lagen rondom de vijver bij de molen van Schoorl staan dan keurig op sokkels in De Weide van Het Hof. Het jaar daarna, in 2015, worden wij door het KCB gevraag aan een tweetal tentoonstellingen mee te doen: Beelden Binnen en De Vrouwelijke Blik.

Voor ons is het duidelijk: Natuurlijk Werk is een product van twee (vrouwelijke) kunstenaars, onze bouwsels komen alleen tot stand door samenwerking, dat is het bestaansrecht van Natuurlijk Werk. Net als in de natuur zijn de bouwsels van Natuurlijk Werk een samenspel van materiaal, constructie en vorm. Door de grillige materialen krijgt de door ons geconstrueerde vorm een geheel eigen uitdrukking. De natuur daagt ons steeds uit tot spelend creëren.

One thought on “Objecten & installaties | BOUWSELS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *